Boeken voor volwassenen

Mijn boeken voor volwassenen zijn autobiografisch.

Klap gaat over de ingrijpende gevolgen van een auto-ongeluk.
Een appende automobilist reed me aan bij het stoplicht en vanaf dat moment werd alles anders.

In Mijn hoofd is hol beschrijf ik de mantelzorg voor mijn moeder.
Door een hersenbloeding veranderde ze van het ene moment op het andere
van een vitale vrouw in een hulpbehoevende patiënt.

Klap bestellen kan bij de boekhandel of online, bijv. via Libris.nl

Klap bestellen bij de uitgever kan hier.

Bekijk hier het inkijkexemplaar van Klap.

Ik vertel graag over mijn ervaringen en over mijn boek. Belangstelling voor een lezing? Neem gerust contact op.

In Klap is mijn gedicht Opgebroken stad opgenomen over de gevolgen van hersenletsel. Het is ook te vinden op mijn pagina Gedichten en bij VerdermetHersenletsel.

Voor Wijs Letselschade schreef ik een serie blogs over het letselschadetraject: Het verhaal van Christine.

Klap

In mei 2019 is mijn nieuwe boek Klap verschenen bij Meander Uitgeverij. Ik ben erg blij met de positieve reacties die ik tot nu toe mocht ontvangen (zie het overzicht op deze pagina).

In Klap beschrijf ik de gebeurtenissen na een auto-ongeluk in 2014, veroorzaakt door een appende automobilist. Uiteindelijk bleek dat ik hersenletsel aan de klap had overgehouden en dat ik mijn oude werk niet meer kon oppakken.

Wat gebeurt er met je als je gewone leven ineens tot stilstand komt door een heftige whiplash en alles ineens draait om revalidatie, re-integratie en letselschade. Als je herstel maar niet opschiet, terwijl je je leven zo graag weer op wilt pakken. Als je jezelf niet meer herkent door problemen in je brein en het onzichtbare letsel tot misverstanden leidt bij je re-integratie. Als de balans ineens uit je relatie is en je samen een nieuwe vorm moet vinden. Hoe werk je aan je nieuwe normaal?

Ik laat de lezer meereizen in het proces waar ik in terecht kwam op zoek naar een nieuwe balans en een nieuwe vorm. 

Het schrijven van dit boek (mijn 23e) kostte me drie jaar – mijn andere boeken schreef ik ‘even’ naast mijn werk – maar het is gelukt!

Ik hoop met Klap bij te dragen aan meer kennis en begrip voor vaak onzichtbare letsels als whiplash en niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Hersenletsel veroorzaakt een breuk in je levenslijn.

Recensies

Hersenletsel Magazine
Whiplash Magazine
boekenbijlage.nl
Recensie Klap In de Boekenkast
In de Boekenkast
De Leestafel

Interviews

Hoormij Magazine
Woonzorgcentra Haaglanden
Omroep Midvliet

Reacties van lezers op Klap

“In één klap Klap uitgelezen. Formidabel, wat een verhaal! Verplichte kost voor HR en re-integratieconsulenten.”

“Vandaag in één ruk je boek uitgelezen. Ik ben er erg van onder de indruk. Als leidinggevende zal ik gesprekken met zieke medewerkers beter voorbereiden en me meer inleven in de ander. Dit boek zal me nog lang bijblijven en ik zal het aan anderen aanbevelen.” 

“Christine neemt ons mee in haar verhaal, waarin ze na een ongeval haar leven opnieuw moet inrichten en alles ineens draait om revalidatie, re-integratie, WIA en letselschade. Waarschuwing: als je eenmaal begint, kunt je het boek niet meer wegleggen!”

 

“Leest als een trein, mooi geschreven.”

“Wat heb je een prachtig boek geschreven, hoe knap verwoord wat er met een mens kan gebeuren met NAH, waar hij/zij tegenaan loopt.”

“Helder, realistisch en creatief heb je onder woorden gebracht hoe het is als je plotseling je leven in duigen voelt vallen. Bovenal is het verhaal eerlijk en ontroerend.”

“Wat een prachtig boek heb je geschreven, indrukwekkend! Het is onderhoudend en zeer informatief. Ik bleef eraan denken toen ik het uit had. 

“Knap geschreven, veel zaken zijn herkenbaar voor mij. Ik hoop dat je met je boek veel doelgroepen zult bereiken. Ik zal je boek bij mijn revalidatie-arts en bedrijfsarts promoten!”

“Rationeel wist ik wel wat er gebeurt als mensen iets schokkends meemaken met gevolgen voor hun werk, maar door jouw boek heb ik nog meer empathie gekregen voor mensen die daarmee te maken hebben.”

“Indrukwekkend, heel mooi geschreven. Iedereen die je boek leest zal meer begrijpen van alles waar je over schrijft.”

“Aangrijpend, indringend, verhelderend.”

“Ik denk dat dit boek voor veel mensen die met zoiets te maken hebben, inzicht kan geven. En wat een enorme prestatie heb je geleverd door het boek toch op een prettig leesbare manier te schrijven.”

 “Een geweldig boek over hoe een ongeval alles kan veranderen. Hoe NAH je leven kan beïnvloeden, over re-integratiestappen die moeten worden genomen en wat dit van je vraagt. Een aanrader voor iedereen die hiermee te maken krijgt.”

Mijn hoofd is hol

Toen mijn moeder in 2004 een hersenbloeding kreeg, veranderde ze ineens van een vitale en levenslustige vrouw van 75 in een zwaar gehandicapte, ongelukkige vrouw in een verpleeghuis. Als mantelzorger zorgde ik zo goed mogelijk voor haar – ondanks de reisafstand van 250 kilometer –maar het kostte me veel moeite om een balans te vinden tussen de zorg voor mijn moeder, mijn eigen leven en gezin en mijn werk.
Een jaar later kreeg mijn moeder een tweede beroerte, waaraan ze is overleden.

In Mijn hoofd is hol beschrijf ik de weerbarstige praktijk van mantelzorg, waarin je van harte voor iemand wilt zorgen, maar waarin juist de emotionele band het ook moeilijk maakt om je eigen grenzen te bewaken. Ook wil ik met dit boek aandacht vragen voor de meestal liefdevolle zorg in verpleeghuizen, een sector waar ik zelf jarenlang werkte als communicatieadviseur en als klachtenbemiddelaar.

Mijn hoofd is hol (eerste druk 2010) beleefde in 2011 een snelle tweede druk toen diverse verpleeghuizen het boek cadeau deden aan hun medewerkers. Het is ook als e-book verkrijgbaar.

Bekijk hier het inkijkexemplaar van Mijn hoofd is hol.

U kunt Mijn hoofd is hol (zowel de gedrukte versie als het e-book) rechtstreeks bestellen bij de uitgeverij via deze link.

Ik geef graag lezingen over mantelzorg, dus neem gerust contact op.

Sinds 2018 ben ik extern lid van de Kenniskring Mantelzorg van de Haagse Hogeschool.

Reacties op Mijn hoofd is hol

“Wat een ontroerend en openhartig verhaal heb je geschreven. Ik heb je boek in een keer uitgelezen en heb het net met een zucht in de trein – na een bezoekje aan mijn moeder – dichtgedaan. De herkenning is groot en geeft steun. Het is fijn om te weten dat er iemand is die weet hoe het is. De tweestrijd waar je in komt te staan als dochter. Een aanrader om te gaan lezen.”

“Ik werk in een revalidatiecentrum op de afdeling waar patiënten met een CVA revalideren. De kant van de mantelzorger is heel herkenbaar beschreven: het proces dat moet worden doorlopen, van het doormaken van het CVA naar de opname in het verpleeghuis. Omdat ik zelf ook mantelzorger ben geweest is het voor mij heel herkenbaar.”

“Ik vond het een schitterend boek, heel goed geschreven en erg realistisch. Ik was erg onder de indruk van je verhaal, besef nu nog beter hoe zwaar het voor familie kan zijn en vind dat hiervoor meer aandacht en begeleiding moet zijn.”

“Wat een warm, liefdevol en eerlijk geschreven boek. Een boek dat gaat over verdriet, strijd, plicht, maar bovenal over liefde en mededogen. Ik hoop dat heel veel mensen het gaan lezen. Het is een waardevol boek voor families waar ook zo’n noodlot toeslaat, maar eigenlijk voor iedereen.”

Kinderboeken

Op zoek naar mijn kinderboeken? Je vindt ze hier.

christinekliphuis.nl