Boeken voor volwassenen

Mijn boeken voor volwassenen zijn autobiografisch.

Klap gaat over de ingrijpende gevolgen van een auto-ongeluk.
Een appende automobilist reed me aan bij het stoplicht en vanaf dat moment werd alles anders.

In Mijn hoofd is hol beschrijf ik de mantelzorg voor mijn moeder.
Door een hersenbloeding veranderde ze van het ene moment op het andere
van een vitale vrouw in een hulpbehoevende patiënt.

Mijn hoofd is hol

Toen mijn moeder in 2004 een hersenbloeding kreeg, veranderde ze ineens van een vitale en levenslustige vrouw van 75 in een zwaar gehandicapte, ongelukkige vrouw in een verpleeghuis. Als mantelzorger zorgde ik zo goed mogelijk voor haar – ondanks de reisafstand van 250 kilometer –maar het kostte me veel moeite om een balans te vinden tussen de zorg voor mijn moeder, mijn eigen leven en gezin en mijn werk.
Een jaar later kreeg mijn moeder een tweede beroerte, waaraan ze is overleden.

In Mijn hoofd is hol beschrijf ik de weerbarstige praktijk van mantelzorg, waarin je van harte voor iemand wilt zorgen, maar waarin juist de emotionele band het ook moeilijk maakt om je eigen grenzen te bewaken. Ook wil ik met dit boek aandacht vragen voor de meestal liefdevolle zorg in verpleeghuizen, een sector waar ik zelf jarenlang werkte als communicatieadviseur en als klachtenbemiddelaar.

Mijn hoofd is hol (eerste druk 2010) beleefde in 2011 een snelle tweede druk toen diverse verpleeghuizen het boek cadeau deden aan hun medewerkers. Het is ook als e-book verkrijgbaar.

Bekijk hier het inkijkexemplaar van Mijn hoofd is hol.

U kunt Mijn hoofd is hol (zowel de gedrukte versie als het e-book) rechtstreeks bestellen bij de uitgeverij via deze link.

Ik geef graag lezingen over mantelzorg, dus neem gerust contact op.

Sinds 2018 ben ik extern lid van de Kenniskring Mantelzorg van de Haagse Hogeschool.

Reacties op Mijn hoofd is hol

“Wat een ontroerend en openhartig verhaal heb je geschreven. Ik heb je boek in een keer uitgelezen en heb het net met een zucht in de trein – na een bezoekje aan mijn moeder – dichtgedaan. De herkenning is groot en geeft steun. Het is fijn om te weten dat er iemand is die weet hoe het is. De tweestrijd waar je in komt te staan als dochter. Een aanrader om te gaan lezen.”

“Ik werk in een revalidatiecentrum op de afdeling waar patiënten met een CVA revalideren. De kant van de mantelzorger is heel herkenbaar beschreven: het proces dat moet worden doorlopen, van het doormaken van het CVA naar de opname in het verpleeghuis. Omdat ik zelf ook mantelzorger ben geweest is het voor mij heel herkenbaar.”

“Ik vond het een schitterend boek, heel goed geschreven en erg realistisch. Ik was erg onder de indruk van je verhaal, besef nu nog beter hoe zwaar het voor familie kan zijn en vind dat hiervoor meer aandacht en begeleiding moet zijn.”

“Wat een warm, liefdevol en eerlijk geschreven boek. Een boek dat gaat over verdriet, strijd, plicht, maar bovenal over liefde en mededogen. Ik hoop dat heel veel mensen het gaan lezen. Het is een waardevol boek voor families waar ook zo’n noodlot toeslaat, maar eigenlijk voor iedereen.”

Klap

Op zoek naar mijn tweede boek voor volwassenen, Klap?
Je vindt het hier.

Kinderboeken

Op zoek naar mijn kinderboeken? Je vindt ze hier.

Christine Kliphuis