Boeken voor volwassenen

Mijn boeken voor volwassenen zijn autobiografisch.

Klap gaat over de ingrijpende gevolgen van een auto-ongeluk.
Een appende automobilist reed me aan bij het stoplicht en vanaf dat moment werd alles anders.

In Mijn hoofd is hol beschrijf ik de mantelzorg voor mijn moeder.
Door een hersenbloeding veranderde ze van het ene moment op het andere
van een vitale vrouw in een hulpbehoevende patiënt.

Klap bestellen kan bij de boekhandel of online, bijv. via Libris.nl

Klap bestellen bij de uitgever kan hier.

Bekijk hier het inkijkexemplaar van Klap.

Klap

Mijn tweede autobiografische boek Klap (2019, Meander Uitgeverij) gaat over de gebeurtenissen na een auto-ongeluk dat mij in 2014 overkwam door een appende automobilist.

Uiteindelijk bleek dat ik aan de klap onzichtbaar hersenletsel had overgehouden. Daardoor lukte het niet om mijn oude werk – en dus mijn oude leven – weer op te pakken.

Ik laat de lezer meereizen in mijn verhaal: wat gebeurt er met je als je gewone leven plotseling tot stilstand komt en alles ineens draait om revalidatie, re-integratie en letselschade. Als je herstel maar niet opschiet, terwijl je je leven zo graag weer op wilt pakken. Als je jezelf niet meer herkent door problemen in je brein? Als het onzichtbare letsel tot misverstanden leidt bij je re-integratie. Als de balans uit je relatie is en je samen een nieuwe vorm moet vinden. Hoe werk je aan je nieuwe normaal?

Het schrijven van dit boek (mijn 23e)  kostte me drie jaar – mijn andere boeken schreef ik ‘even’ naast mijn werk – maar het is me toch gelukt en daar ben ik echt trots op.

Ik ben ook heel blij met de positieve recensies en reacties! Zie het overzicht op deze pagina. 

Ik hoop met dit boek en mijn lezingen erover bij te dragen aan meer kennis en begrip voor onzichtbare beperkingen, zoals de effecten van een whiplash en de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Hersenletsel veroorzaakt een breuk in je levenslijn.

Ik vertel graag over mijn ervaringen en over mijn boek. Belangstelling voor een lezingNeem gerust contact op.

In Klap is mijn gedicht Opgebroken stad opgenomen over de gevolgen van hersenletsel. Het is ook te vinden op mijn pagina Gedichten en bij VerdermetHersenletsel.

Voor Wijs Letselschade schreef ik een serie blogs over het letselschadetraject: Het verhaal van Christine.

Recensies

Hersenletsel Magazine
Whiplash Magazine
boekenbijlage.nl
Recensie Klap In de Boekenkast
In de Boekenkast
De Leestafel

Interviews

Hoormij Magazine
Woonzorgcentra Haaglanden
Omroep Midvliet

Reacties van lezers op Klap

“In één klap Klap uitgelezen. Formidabel, wat een verhaal! Verplichte kost voor HR en re-integratieconsulenten.”

“Vandaag in één ruk je boek uitgelezen. Ik ben er erg van onder de indruk. Als leidinggevende zal ik gesprekken met zieke medewerkers beter voorbereiden en me meer inleven in de ander. Dit boek zal me nog lang bijblijven en ik zal het aan anderen aanbevelen.” 

“Christine neemt ons mee in haar verhaal, waarin ze na een ongeval haar leven opnieuw moet inrichten en alles ineens draait om revalidatie, re-integratie, WIA en letselschade. Waarschuwing: als je eenmaal begint, kunt je het boek niet meer wegleggen!”

 

“Leest als een trein, mooi geschreven.”

“Wat heb je een prachtig boek geschreven, hoe knap verwoord wat er met een mens kan gebeuren met NAH, waar hij/zij tegenaan loopt.”

“Helder, realistisch en creatief heb je onder woorden gebracht hoe het is als je plotseling je leven in duigen voelt vallen. Bovenal is het verhaal eerlijk en ontroerend.”

“Wat een prachtig boek heb je geschreven, indrukwekkend! Het is onderhoudend en zeer informatief. Ik bleef eraan denken toen ik het uit had. 

“Knap geschreven, veel zaken zijn herkenbaar voor mij. Ik hoop dat je met je boek veel doelgroepen zult bereiken. Ik zal je boek bij mijn revalidatie-arts en bedrijfsarts promoten!”

“Rationeel wist ik wel wat er gebeurt als mensen iets schokkends meemaken met gevolgen voor hun werk, maar door jouw boek heb ik nog meer empathie gekregen voor mensen die daarmee te maken hebben.”

“Indrukwekkend, heel mooi geschreven. Iedereen die je boek leest zal meer begrijpen van alles waar je over schrijft.”

“Aangrijpend, indringend, verhelderend.”

“Ik denk dat dit boek voor veel mensen die met zoiets te maken hebben, inzicht kan geven. En wat een enorme prestatie heb je geleverd door het boek toch op een prettig leesbare manier te schrijven.”

 “Een geweldig boek over hoe een ongeval alles kan veranderen. Hoe NAH je leven kan beïnvloeden, over re-integratiestappen die moeten worden genomen en wat dit van je vraagt. Een aanrader voor iedereen die hiermee te maken krijgt.”

Mijn hoofd is hol

Op zoek naar mijn eerste boek voor volwassenen, Mijn hoofd is hol?
Je vindt het hier.

Kinderboeken

Op zoek naar mijn kinderboeken? Je vindt ze hier.

Er zijn dingen waar je nooit over nadenkt tot ze zich voordoen. Eigenlijk geldt dat voor de meeste dingen. Een mens leeft tenslotte per dag en daar gebeurt al genoeg wat je gedachten bezighoudt. Op tijd opstaan, bedenken wat je aantrekt, naar je werk gaan, zorgen dat je daar fris en fruitig binnenkomt of althans die indruk wekt, nuttige dingen doen en goede gesprekken voeren, leuk met je collega’s omgaan, gezond lunchen – liefst met lunchwandelen want dan leef je langer – en dan aan het eind van de dag nog denken aan de behoeften van hetzij kind, hond, kat of man (willekeurige volgorde), waarna je prijs- en gezondheidsbewust boodschappen inslaat. Sommigen moeten tussendoor ook nog kinderen ophalen in een verantwoorde bakfiets, maar ik ben gelukkig een pre-bakfietsmoeder en mijn dochter zorgt al jaren zelf dat ze thuiskomt in haar eigen huis. Dat scheelt.

Op zo’n gewone maar toch unieke dag was ik in de stad onderweg naar een overleg met collega’s. De lente hing in de lucht, de zon scheen, vandaag kon het dak open van mijn nieuwe, rode Volkswagen Up! waardoor ik meteen een vakantiegevoel had. Ik had net een leuk gesprek gehad, ik had een lekkere banaan als autotussendoortje en blaakte van energie en goede zin.
Het rode stoplicht deerde me niet. Ik was mooi op tijd voor het overleg en ach, hoe lang staat zo’n stoplicht nou helemaal op rood. Ik luisterde naar Radio 1 en was tevreden.

Baf!!! De klap waarmee de auto achterop me reed, was hard en overviel me volkomen. Ik hoor het geluid van metaal op metaal nog steeds. In een reflex trapte ik op de rem zodat ik niet ook nog op mijn wachtende voorganger botste. Daar ben ik nog steeds trots op: ik heb voorkomen dat het een kettingbotsing werd. Mijn voorganger heeft dit kunststukje helaas niet gemerkt en is gewoon doorgereden toen het stoplicht groen werd.

Ik sloeg hard met mijn achterhoofd tegen de hoofdsteun en mijn banaan vloog door de auto. Heel even maar was ik de draad kwijt, daarna riep ik ‘shit!’, deed koelbloedig de radio uit – ik had nu mijn eigen actualiteit – en pakte mijn banaan van de grond. In mijn spiegel zag ik in de auto achter mij een vrouw zitten. Ik stapte uit om te kijken hoe het met haar was en met mijn auto.
‘Wat doet u nou?’ vroeg ik. ‘Had u het stoplicht niet gezien?’
Ze keek me verdwaasd aan.
‘Ik weet het niet, ik schakelde verkeerd geloof ik,’ zei ze vaag. ‘Sorry!’
‘Bent u verder in orde?’ vroeg ik en ze knikte.
‘U moet uw knipperlichten aanzetten, anders rijdt er ook nog iemand bij u achterop,’ zei ik nog.
Daarna had ik geen zin meer om met haar bezig te zijn of met mijn auto, ik voelde vooral mijn zere nek en achterhoofd. Ik moest maar weer eens even gaan zitten, vond ik. En 112 bellen, want dit kon ik niet zelf even oplossen. Ik belde, ging weer in mijn auto zitten en wachtte af.
De auto’s om ons heen reden door en bekommerden zich niet om ons. Blijkbaar dachten ze dat het allemaal wel goed zou komen. Of het interesseerde hen niet, maar die gedachte wil ik liever niet uitwerken.
Heel snel al hoorde ik sirenes en daar waren twee politieagenten op motoren en een ambulance. Iedereen was even adequaat en vriendelijk. Heerlijk hoe ze op zo’n moment alles van je overnemen. De ambulancebroeder checkte mijn nek, bloeddruk etc., de politie vulde alvast de verzekeringsformulieren in. Een agent kondigde aan dat hij later nog thuis langs zou komen voor het proces verbaal.

Ik hoefde niet mee naar het ziekenhuis, maar de broeder voorspelde me dat ik nog veel pijn in mijn nek zou krijgen. Door de aanrijding van achteren had mijn nek een zwiepende beweging gemaakt: ik had whiplash.
‘Vier pijnstillers per dag slikken, echt doen hoor!’ zei hij.
Nou, dat zou ik nog wel zien. Ik zat nog vol met adrenaline en volgens mij zou het allemaal wel meevallen. Ik zou eerst even doorrijden naar mijn overleg en ‘s avonds had ik ook nog een vergadering, dat moest toch wel kunnen. Gewoon even doorpakken, dacht ik.

Inmiddels ben ik een paar weken verder. Ik kan nog niet werken en zit thuis met hoofdpijn, nekpijn, zere armen en schouders, voel me gemangeld, moe, zielig, soms kwetsbaar. Alle leuke dingen heb moeten afzeggen, ineens ben ik afgesneden van de dingen waar ik mee bezig was. Daar sta ik aan de zijlijn, misbaar zoals iedereen.
Samen met mijn stokoude kat kijk ik wezenloos uit het raam naar het speeltuintje met kinderen tegenover mijn huis. Er rijden alsmaar mensen door de straat in diverse vervoermiddelen. Ze hebben het blijkbaar erg druk en moeten ergens heen of komen ergens vandaan.
Ik wissel hangen op de bank af met wat mailen of surfen op de computer of Ipad – niet te lang want dan krijg ik meer hoofdpijn. Volgens instructie beweeg ik regelmatig gedoseerd met mijn nek: ‘kijk links en rechts over uw schouder en vervolgens links en rechts onder uw oksel’. Ja, zo ontdek je nog eens leuke oefeningen.
Verder maak ik elke dag een bejaardenwandeling door de wijk met een stop bij de papier-, glas- of plastic bak. Soms loop ik ook even binnen bij de Turkse buurtwinkel, de bakker of de poelier, winkels waar ik normaliter bijna nooit kom maar die nu ineens heel interessant zijn. En als ik thuis kom ga ik uitrusten.

Van alle kanten word ik gewaarschuwd om de eerste tijd echt voorzichtig te zijn. Als ik in het begin te veel doe, wordt het misschien chronisch! Ik hoor nare verhalen over mensen die na twee, drie of zelfs acht jaar nog whiplashklachten houden, die depressief of angstig raken en nooit meer kunnen werken, en die dan ook nog als aanstellers worden gezien.
Ik probeer laconiek te blijven, want het herstel na een whiplash verloopt meestal voorspoedig: binnen zes weken na het ongeluk is meer dan de helft van de mensen weer aan het werk en na een jaar heeft vrijwel niemand meer problemen.

Toch ben ik het er nog steeds niet mee eens dat ik thuis zit, gewoon omdat iemand anders even niet zat op te letten. Maar menselijke fouten zitten nu eenmaal in een klein hoekje, dus dat gevoel moet ik nog leren loslaten.

Misschien lukt dat morgen op mijn balkon in de lentezon met een prosecco, terwijl ik af en toe – gedoseerd – links en rechts over mijn schouder kijk en daarna onder mijn oksels.

christinekliphuis.nl