Nieuws

Is er nieuws over mijn activiteiten,
dan meld ik dat hier.
 Bijvoorbeeld een nieuw blog, een lezing of interview,
een nieuwe publicatie,
of iets anders wat ik graag wil delen.

Yes! 😃 Mijn manuscript voor het nieuwe medische kinderboek ‘Het hart van Hidde’ is goedgekeurd door opdrachtgever Stichting Hidde Helpt en het ‘medisch geweten’ (een kindercardioloog en een kinder- en jeugdrevalidatiearts).
Het manuscript kan nu door naar de illustrator en de uitgeverij voor het vervolg.

Doel van het kinderboek (6-10 jaar) is kinderen met een aangeboren hartafwijking en hun ouders (nog) beter voor te lichten over wat ze kunnen verwachten van een openhartoperatie en van het revalidatietraject dat erop volgt. ‘Het hart van Hidde’ beschrijft de openhartoperatie en de revalidatie vanuit het perspectief van Hidde. Achterin is informatie opgenomen voor ouders.

(10.06.2024)

Mooi nieuws! De komende tijd ga ik – op verzoek van de Stichting Hidde Helpt – een kinderboek schrijven over aangeboren hartafwijkingen. De fondsenwerving is gestart!
De Stichting zet zich onder meer in voor voorlichting aan kinderen over de impact van een openhartoperatie.

Het is fijn om voor dit boek weer samen te werken met illustrator Helen van Vliet Samen maakten we al 16 medische kinderboeken voor Uitgeverij de Vier Windstreken. Ook ‘Het hart van Hidde’ wordt daar uitgegeven.

Factsheet over Het hart van Hidde.

(07.09.2023)

In september vertelde ik bij een symposium van Middin voor 200 zorgprofessionals mijn verhaal over het oplopen van hersenletsel – en het boek Klap dat ik daarover schreef.
Mijn verhaal is inmiddels online te lezen bij de presentaties van het symposium, zie 
https://middin.nl/nah-symposium-2022-middin.
Mijn lezing gaf na afloop de verkoop van Klap een boost
😊.

(09.11.2022)

Gastlessen bij
ROC Mondriaan

Op 20 september 2022 gaf ik een gastcollege over mantelzorg aan 90 eerstejaars studenten verpleegkunde van het ROC Mondriaan in Den Haag.

Ik vertelde over mijn ervaringen als mantelzorger voor mijn moeder na haar beroerte en las voor uit mijn boek Mijn hoofd is hol. Ook ging ik met de studenten in gesprek over de relatie zorgmedewerker – mantelzorger.

(12.08.2022)

Klipblog:
Zeventien

De angst om racistisch te zijn en te discrimineren, kan leiden tot verkramping en foute keuzes. Daarom deel ik voor het eerst mijn waargebeurde verhaal.

‘Hé meisje!’ riep hij steeds. ‘Hé meisje!’
Ik was zeventien. Er liep een man achter me aan door de stad.
Ik was lopend onderweg van school naar huis. Mijn brommer was kapot, en de bus was niet zo handig.
Ik zat midden in mijn eindexamen.

Lees het hele Klipblog.

(17.06.2022)

Lezing over letselschade

De impact van een letselschadetraject is groot, zo weet ik uit eigen ervaring. Op 15 februari 2022 vertelde ik mijn verhaal aan medewerkers van Flyct Letselschade en ik las voor uit mijn boek ‘Klap’. Daarin laat ik de lezer meereizen in de ingrijpende gebeurtenissen na het auto-ongeluk dat me overkwam.

(11.02.2022)

Klipblog:
Over dik en dun

Pas vertelde een vriendin tijdens een lunchafspraak dat ze op dieet was. Ze was 10 coronakilo’s aangekomen en wilde die kwijt. Haar broeken konden niet meer dicht, dus er moest iets gebeuren.

Op een of andere manier irriteerde haar mededeling me.

Lees het hele Klipblog.

(08.08.2021)

Recensie Klap in Hersenletsel Magazine

De patiëntenvereniging hersenletsel.nl zegt: “Dit waardevolle boek zal herkenning en steun bieden aan NAH-getroffenen, chronisch zieken en hun naasten. Het is prettig leesbaar en zal verhelderend zijn voor bedrijfsartsen, werkgevers en mensen in de wereld van revalidatie, re-integratie en letselschade. Kortom: een aanrader: mooi, meeslepend, compleet en creatief, ook door de treffende gedichten.”

Hier vind je het gedicht Opgebroken stad waarnaar in de recensie wordt verwezen.

(06.07.2020)

Klipblog: Muis

kat en muis

Ik geloofde mijn ogen niet. Vanaf de bank zag ik een klein bruin figuurtje rondscharrelen bij de pedaalemmer.

Ik sprak mijn kat erop aan. Ze keek me glazig aan. Hoezo een muis? Niks gezien hoor.

Lees het hele blog.

(08.06.2020)

Interview in NRC

“Collega’s zagen dezelfde persoon terugkeren. Terwijl ik wist: ik ben nu heel anders. Maar hoe leg je dat uit?”

NRC interviewde mij voor een artikel over ‘werken na hersenletsel’.

Lees het volledige artikel.

(23.05.2020)

Whiplash Magazine over Klap

De pechfactor lijkt misschien vooral toe te slaan bij de buren, die ziek worden of een ongeluk krijgen of andere narigheid meemaken. Maar die buren hebben ook buren, en dat ben jij.’

Zo begint de boekbespreking van Klap in het meinummer van het Whiplash Magazine.

Lees het volledige artikel.

(20.05.2020)

Mooie recensie Klap voor bibliotheken

De recensent van NBD Biblion zegt mooie dingen over Klap:
 
“Haar schrijfstijl is onderhoudend, boeiend, helder en heftige emoties maakt de lezer voelbaar mee.(…)
De betekenis van deze nuttige, bemoedigende publicatie is dat er aangetoond wordt dat een leven op elk moment kan veranderen, dat aanpassing dan nodig is en men daarbij nooit de moed moet zien te verliezen. (…)”
Aldus recensent drs. Ben Daeter.
 
Bij bol.com staat onder de samenvatting de volledige recensie.
  

(23.11.2019)

Herdenking Vereniging Verkeersslachtoffers (VVS)

Op zondag 17 november worden wereldwijd verkeersslachtoffers herdacht. Ik ben door de VVS gevraagd om als auteur van Klap mijn verhaal te komen vertellen bij de landelijke herdenking in Nederland, ditmaal in Tilburg.
Het thema is dit jaar ‘Hou me vast’.
Ik ben vereerd dat ik voor deze bijeenkomst ben gevraagd.

(22.10.2019)

Interview Hoormij Magazine

Onder de kop ‘Je vindt altijd weer een nieuwe weg’ is een interview met mij verschenen in Hoormij Magazine. Het gesprek ging zowel over het hersenletsel als over de gehoorschade en tinnitus die ik opliep bij het ongeluk. Lees het interview hier.

(26.09.2019)

Nascholing bedrijfsartsen

Mooi nieuws! Dit najaar ga ik als NAH-ervaringsdeskundige en auteur van ‘Klap – als een ongeluk je leven op zijn kop zet’ meewerken aan een serie nascholingen voor bedrijfsartsen en verzekeringsartsen over belastbaarheid na ingrijpende gebeurtenissen. De nascholing wordt georganiseerd door Ergatis Arbeid en Gezondheid.

(28.08.2019)

Klipblog: Zakdoekje

Ineens is ze er weer, mijn moeder.

In de zak van een chic jasje dat ik al vijftien jaar heb bewaard maar nu wil meegeven met een kledinginzameling van Terre des Hommes, vind ik een verfrommeld wit zakdoekje. Door haar verfrommeld, door haar hand gegaan, door haar in die zak gestopt waar het al die jaren geduldig is blijven zitten.

Lees het hele blog.

(07.01.2020)

Christine Kliphuis