Boeken voor kinderen

Ik begon met schrijven voor kinderen toen mijn vierjarige dochter geopereerd moest worden
voor buisjes in haar oren.
Er bestond geen boek over, dus schreef ik het zelf:
Het oor van Leonoor was het begin van de 16-delige serie De Ziekenboeg.
In totaal schreef ik 21 kinderboeken – ook voor beginnende lezers.
Verder vertaalde ik ruim 60 prentenboeken uit het Duits en Engels.

De Ziekenboeg

De Ziekenboeg telt zestien titels en is bedoeld voor kinderen van 4-10 jaar.
Elk boek gaat over een ander medisch onderwerp. Van amandelen knippen en buisjes plaatsen tot een hersenschudding en acute blindedarmontsteking, van astma en epilepsie tot migraine, diabetes en MS.

De boeken zijn geschikt om zelf te lezen of om voor te lezen. Het (voor)lezen helpt kinderen om te verwerken wat ze hebben meegemaakt in het ziekenhuis. Ook zijn de boeken een hulpmiddel om uit te leggen wat voor ziekte je hebt, bijvoorbeeld bij een spreekbeurt als je diabetes hebt.

Aan elk boek werken medische deskundigen mee, zodat de inhoud klopt.

Het boek bestaat steeds uit een verhaal vanuit de belevingswereld van het kind en achtergrondinformatie voor ouders.

De Ziekenboegserie is in 1992 gestart door Uitgeverij Sjaloom in Amsterdam, in 2012 is de serie overgenomen door De Vier Windstreken.

De serie heeft ook een eigen website: www.ziekenboeg.com

In 2018 zijn de herziene herdrukken verschenen van De diabetes van Daan en De ADHD van André, zodat de informatie weer helemaal up-to-date is.

Recensies van De ADHD van André

De Psychiater, juni 2019

“Christine Kliphuis en Helen van Vliet schreven dit boekje vanuit het perspectief van het jongetje André. Hierdoor wordt goed duidelijk hoe hij zijn drukke en impulsieve gedrag zelf niet als storend ervaart, maar vooral ernstig last heeft van de gevolgen. Sociale uitstoting en een verstoorde opvoedingsrelatie dreigen. Zijn zelfbeeld wankelt. Treffend geïllustreerd is de machteloosheid van ouders en leerkracht. In het adequaat omschreven traject door de hulpverlening wordt een goed midden gevonden tussen de medische en psychologische invalshoek. Ook mooi beschreven is het doorbreken van de negatieve sociale spiraal en de inhoud van de oudertraining.”

NBD Biblion, 2018

“Zonder ergens betuttelend of meelijwekkend te worden, wordt niet alleen uitleg over ADHD gegeven, maar vooral het verhaal van Andre verteld. In begrijpelijke taal wordt in deze kleine, stevige uitgave duidelijk wat ADHD is, wat het betekent voor een kind en zijn omgeving, hoe ingrijpend dit is en hoe je er mogelijk mee om kunt gaan (opvoedingsondersteuning, medicijnen).

Uitgave om een moeilijk onderwerp bespreekbaar te maken en het kan een bron van herkenning zijn.”

www. wijtestenhet.nl, november 2018

“De voorkant van het boek maakt het verhaal al erg duidelijk. Het is een grappige voorkant met een leuke illustratie. Het verhaal is makkelijk te lezen voor een kind vanaf ongeveer acht jaar en erg duidelijk voor een kind. De pentekeningen maken het boek nog leuker. Ook kinderen die zelf geen ADHD hebben, zullen er broer/zus of klasgenootjes in kunnen herkennen en zo meer begrip hebben. Een ‘must’ voor ieder kind (en zijn of haar omgeving) met ADHD.”

www.leestafel.info, 2018

“Omdat het leven met ADHD in een leuke verhaalvorm is gegoten, is het boek voor kinderen ook begrijpelijk om te lezen. Zo komen ze op een heldere, klip en klare manier te weten wat er met hen aan de hand is én wat er allemaal gedaan kan worden om de gevolgen van de ADHD niet uit de hand te laten lopen. Achterin het boek staat een uitgebreide toelichting ovr ADHD voor ouders en begeleiders, inclusief de voor- en nadelen van het gebruik van middelen als ritalin en dergelijke. Ook zijn daar goede (internet)adressen rond ADHD te vinden.”

Recensies van De diabetes van Daan

NBD Biblion, 2018

“Geschikt om te lezen met een kind bij wie net diabetes is ontdekt, zijn broertjes, zusjes of andere bekenden en op school in een klas waarin een kind met diabetes zit.

Samen met zijn ouders luistert de lezer mee naar de uitleg van de dokter, beleven we de bezoeken mee aan de diabetesverpleegkundige en de diëtiste en gaat Daan weer naar school met  glucosemeter, insulinepen en zijn dagboekje.

Het verhaal is zeer geschikt om voor te lezen aan jonge kinderen vanaf ca. 4 jaar, iets oudere kinderen (vanaf ca. 8 jaar)kunnen het zelf lezen.”

CZ Magazine, 2019

“’De ziekenboeg-boeken’ bereiden kinderen van vier tot tien jaar èn hun ouders voor op een bezoek aan de dokter of het ziekenhuis. Dat gebeurt op een speelse manier, vanuit de belevingswereld van een kind. Schrijfster Christine Kliphuis praatte uitgebreid met artsen en verpleegkundigen. Ook sprak ze met jonge patiëntjes, die haar vertelden hoe ze zich voelden. Naast nuttige informatie, bevatten de boeken adressen van instanties waar ouders met hun vragen terechtkunnen.”

Www.leestafel.info

“Opnieuw een uitstekend boekje waarin in klip en klare taal alles rond diabetes 1 (insulineafhankelijke diabetes) uit de doeken gedaan wordt. Om het helemaal compleet te maken staat achterin het boek nog allerlei informatie voor ouders en/of verzorgers. Ook staan er webadressen in voor kinderen, ouders en leerkrachten.”

Als je elke dag moet opletten

Alle boeken uit de medische serie De Ziekenboeg

Boeken voor beginnende lezers

Voor de serie ‘Hoera, ik kan lezen’ van Uitgeverij De Vier Windstreken heb ik drie boeken geschreven:

Rits en Rats

over twee poezen van wie er een buiten verdwaalt

Leesniveau AVI E3 | 2e druk 2017

Een geluk bij een ongeluk 

over Liv van wie de moeder een nieuwe vriend krijgt

Leesniveau AVI M3 | 2e druk 2018

Robbie en Ronnie 

over twee vrienden die samen sterk zijn en een avontuur beleven

Leesniveau AVI E4 | 2e druk 2018

Recensie van
NBD Biblion

over ‘Robbie en Ronnie’

“Aantrekkelijk boekje uit de bekende serie “Hoera, ik kan lezen”. De tekst is goed afgestemd op iets gevorderde beginnende lezers. Het verhaal is ook spannend opgebouwd en zal lezers zeker weten te boeien.

Voor kinderen vanaf ca. 7,5 jaar.

Andere kinderboeken

Kortsluiting (leeftijd 10+) schreef ik op verzoek van de Stichting MS Research. Het boek werd als geschenk weggegeven aan de leden van de MS Vereniging Nederland bij het 50-jarig bestaan in 2014.

Kortsluiting is het dagboek van Isabel. Haar moeder heeft MS en dat heeft grote invloed op het gezin. Isabel houdt veel van haar moeder maar heeft ook haar eigen dromen.

“Zeer herkenbaar, de problemen waar een kind van een ouder van MS mee te maken krijgt. Bovendien met veel respect en invoelingsvermogen geschreven.”

(Boekhandel Wijs, Houten)

Het geheim van de hut (vanaf 9 jaar) is een spannend verhaal over kinderen die te maken krijgen met een inbraak en een moeilijk geheim.

Illustraties

De illustraties in mijn kinderboeken zijn gemaakt door verschillende tekenaars.

De Ziekenboegserie heeft als vaste illustrator Helen van Vliet, voor alle 16 titels van de serie werkten we nauw samen.

Helen van Vliet heeft ook de omslagen ontworpen voor Mijn hoofd is hol en Klap.

Rits en Rats is geïllustreerd door Jolet Leenhouts.

Charlotte Dematons maakte de tekeningen voor drie kinderboeken: Het geheim van de Hut, Een geluk bij een ongeluk en Robbie en Ronnie.

Christine Kliphuis