Mijn hoofd is hol

Waarom

Mijn hoofd is hol (Meander) gaat over de mantelzorg voor mijn moeder. Door een beroerte raakte ze plotseling zwaar gehandicapt en ze moest naar een verpleeghuis. Als dochter en mantelzorger kwam ik in een maalstroom aan gebeurtenissen terecht. 

Mijn moeder (77) overleed in 2005. Een paar jaar later begon ik met schrijven van het boek, op basis van mijn aantekeningen en ander materiaal uit haar ziekteperiode. 

Met dit boek wil ik:

  • een beeld schetsen van mantelzorg in de praktijk;
  • voelbaar maken wat een beroerte betekent voor de persoon zelf en de omgeving;
  • laten zien wat zorg in een verpleeghuis betekent en ook het negatieve beeld daarover nuanceren;
  • het bewustzijn bij zorgmedewerkers vergroten van wat de familie meemaakt bij een beroerte en ander niet aangeboren hersenletsel (NAH).
  • de wereld achter zieke, oude mensen in zorginstellingen laten zien, die vaak kort tevoren nog gezond waren.

 


Fragment

U kunt hier het eerste hoofdstuk lezen van Mijn hoofd is hol.


Publiciteit

Bij het verschijnen van de 1e druk van Mijn hoofd is hol (2010, Compaan Uitgevers) zijn diverse interviews en artikelen verschenen in de lokale, regionale en landelijke media. In 2011 verscheen een 2e druk, in 2014 is de uitgave overgenomen door Meander. Het is nu ook als e-book verkrijgbaar.

Een aantal interviews en artkelen kunt u hier lezen of terugluisteren.


Gastlessen

Ik ga graag aan de hand van mijn boek in gesprek met studenten van opleidingen in de zorg en hulpverlening. In mijn boek laat ik ze meebeleven wat het betekent als een van je ouders plotseling ernstig ziek wordt en wordt opgenomen in een zorginstelling. Wat betekent het om ziek en afhankelijk te worden en wat zijn de gevolgen voor de familie? En hoe ga je daarmee om als je in de zorg werkt?
Ik vertel over mijn ervaringen, lees fragmenten voor en leg de studenten een aantal dilemma's voor. Hoe zouden zij omgaan met situaties die ik in mijn boek beschrijf?

Gastles mantelzorg Haagse Hogeschool
Gastles mantelzorg Haagse Hogeschool
Gastcollege Hanzehogeschool Groningen
Gastcollege Hanzehogeschool Groningen
 
Gastcollege Hanzehogeschool Groningen
Gastcollege Hanzehogeschool Groningen
In gesprek met Deirdre Beneken genaamd Kolmer, lector Mantelzorg Haagse Hogeschool
In gesprek met Deirdre Beneken
 

In 2011 en 2012 gaf ik op de Hanzehogeschool Groningen een gastcollege Mantelzorg aan studenten Sociaal-pedagogische Hulpverlening en Maatschappelijk Werk.

Op 12 mei 2014 gaf ik - ter gelegenheid van de Dag van de Verpleging - een lezing over mantelzorg aan 150 studenten HBO-Verpleegkunde van de Haagse Hogeschool.

Heeft u ook belangstelling voor een gastles, dan hoor ik graag van u via christinekliphuis@gmail.com


Lezingen

Ik houd lezingen over mijn boek in zorginstellingen, bibliotheken, en bijvoorbeeld organisaties voor mantelzorg. Aan de hand van mijn eigen ervaringen als dochter en mantelzorger ga ik met de aanwezigen in gesprek. Ook lees ik fragmenten voor uit Mijn hoofd is hol.

Sinds de boekpresentatie in september 2010 heb ik o.a. lezingen gegeven in de bibliotheek Leidschendam-Voorburg en in verpleeghuis Maartenshof in Groningen.

In november 2011 was ik op de Dag van de Mantelzorg in Woonzorgcentrum WZH Nieuw Berkendael in Den Haag, een verpleeghuis voor clienten met NAH (niet aangeboren hersenletsel):

In november 2012 gaf ik een presentatie over mantelzorg bij de Tranzo Zorgsalon van de Universiteit Tilburg. Het thema was 'Is bevordering van zelfredzaamheid wenselijk?'

In november 2013 gaf ik twee lezingen over mantelzorg voor professionals en mantelzorgers in het Filmhuis Delft. Ik was spreker rondom de 'mantelzorgfilms' Les Intouchables en Robot and Frank.

Op 12 mei 2014 (Dag van de Verpleging) gaf ik een lezing over mantelzorg tijdens een mini-symposium voor studenten HBO-Verpleegkunde van de Haagse Hogeschool.

Op 10 november 2016 gaf ik een lezing/workshop over mantelzorg bij het Inloophuis Haaglanden.

Signeren op de Support Beurs Utrecht
Signeren op de Support Beurs
Amsterdam FM Radio in de Openbare Bibliotheek Amsterdam
Amsterdam FM Radio OBA
 
Lezing Haagse Hogeschool
Haagse Hogeschool 12 mei 2014
Lezing Haagse Hogeschool
Haagse Hogeschool 12 mei 2014
 

Interesse?
Heeft u ook belangstelling voor een lezing, workshop of interview, dan hoor ik graag van u via christinekliphuis@gmail.com