Kinderboeken: De Ziekenboeg Extra

De Ziekenboeg Extra is het vervolg op De Ziekenboeg. De boeken gaan over kinderen die een ziekte hebben die niet vanzelf overgaat, zoals diabetes of epilepsie. Dat heet een chronische ziekte. Vaak houd je zo'n ziekte je hele leven en moet je bijvoorbeeld medicijnen slikken. Of je kunt niet alles doen wat andere kinderen kunnen.
Op elke school zitten wel kinderen met een chronische ziekte. Misschien zit er wel iemand bij jou in de klas.

De Ziekenboegserie heeft ook een eigen website met alle titels, kijk op www.ziekenboeg.com


Waarom ben je De Ziekenboeg Extra gaan schrijven?

Veel gezonde kinderen - en grote mensen - begrijpen niet hoe het is om met een ziekte te leven die er elke dag is en die niet overgaat. De Ziekenboeg Extra is vooral bedoeld om andere kinderen, zoals broertjes en zusjes of klasgenoten, beter te laten begrijpen wat dat betekent. Wat is er anders in je leven als je een chronische ziekte hebt, wat maak je mee en hoe voelt dat?


Hoe schrijf je een boek over een chronische ziekte?

Voor De Ziekenboeg Extra heb ik extra veel met deskundigen en met kinderen gepraat en heel veel gelezen. Het zijn best ingewikkelde onderwerpen om over te schrijven. Ik moet de ziektes natuurlijk eerst zelf goed begrijpen, anders kan ik er ook niet over schrijven en uitleggen wat het voor ziekte is. Ook moest ik extra goed luisteren naar de zieke kinderen om te begrijpen hoe het voelt om met zo'n ziekte te leven.


De Ziekenboeg Extra bestaat nu uit zes boeken. Wie weet komen er in de toekomst nog meer bij!

De epilepsie van Annemarie

011 - De epilepsie van Annemarie - als je hersens soms op hol slaan

'Ik heb epilepsie,' vertelt Annemarie. 'Meestal heb ik er geen last van. Ik slik er ook pillen tegen. Maar het kan gebeuren dat ik een keer een aanval krijg. Ik val dan zomaar op de grond. Mijn lijf gaat in een kramp en ik ga schokken met mijn armen en benen. Het gebeurt vanzelf, ik kan er niks tegen doen. Het ziet er best eng uit, zegt mijn moeder, maar ik merk er zelf niks van.'

De epilepsie van Annemarie
als je hersens soms op hol slaan
ISBN: 978 90 5116 262 2
Prijs: € 9,95
Bekijk bij De Vier Windstreken
De migraine van Madeleine

012 - De migraine van Madeleine - als hoofdpijn je ziek maakt

'Ik werd in de klas ineens misselijk en mijn hoofd begon te bonken,' zegt Madeleine. 'Net of er iemand met een hamer op sloeg. En toen werd het steeds erger. Ik had ook helemaal geen zin meer om te spelen.'

De migraine van Madeleine
als hoofdpijn je ziek maakt
ISBN: 978 90 5116 266 0
Prijs: € 9,95
Bekijk bij De Vier Windstreken
De diabetes van Daan

013 - De diabetes van Daan - als je elke dag moet opletten

'In je lichaam zijn een heleboel fabriekjes samen aan het werk om te zorgen dat je gezond en fit blijft,' vertelt de dokter. 'Als je diabetes hebt, is een van de fabriekjes kapot. En laat dat nou net een heel belangrijk fabriekje zijn. Dat fabriekje moet een stof maken die insuline heet.'

De diabetes van Daan
als je elke dag moet opletten
ISBN: 978 90 5116 677 4
Prijs: € 9,95
Bekijk bij De Vier Windstreken
De astma van Alex

014 - De astma van Alex - als je soms moeite hebt met ademen

'De buisjes waar de lucht doorheen gaat, kunnen bij jou niet zo veel verdragen,' zegt de dokter. 'Je zou kunnen zeggen dat ze heel gauw schrikken. Soms gaan ze van schrik heel veel slijm maken. En dan ga je hoesten of je gaat piepen bij het ademen. Of de buisjes worden van schrik nauwer en dan je krijgt het benauwd.'

De astma van Alex
als je soms moeite hebt met ademen
ISBN: 978 90 5116 263 9
Prijs: € 9,95
Bekijk bij De Vier Windstreken
De astma van Alex

016 - De MS van Tess - als elke dag onzeker is

'Het kan de ene dag goed gaan en de andere dag slecht,' zegt de dokter. 'En je kunt ook heel moe zijn bij MS. Zo moe dat je echt niks meer kunt.' Tess knikt. In de klas is ze soms zo moe, dat ze het liefst meteen zou willen slapen.

De MS van Tess
als elke dag onzeker is
ISBN: 978 90 5116 982 9
Prijs: € 9,95
Bekijk bij De Vier Windstreken
De ADHD van Andre

015 - De ADHD van André - als het te druk is in je hoofd

'De juf maakt zich zorgen. Je bent steeds heel erg druk in de klas en je houdt de andere kinderen van het werk,' zegt zijn moeder.
André vindt het niet leuk dat de juf ontevreden is. Hij doet toch zijn best! Hij heeft geen zin om erover te praten. Hij doet toch alles verkeerd.

De ADHD van André
als het te druk is in je hoofd
ISBN: 978 90 5116 678 1
Prijs: € 9,95